torsdag 24 februari 2011

RSS eller hur man slipper nyhetsbrev och ändå kan läsa nyheter

Har du några webbsidor som du brukar besöka då och då, kanske Dagens Nyheter eller Domstolsverkets hemsida för att kolla nya beslut och avgöranden? I stället för att besöka varje webbsida för sig, finns det ett enklare sätt att hålla koll på flera ställen samtidigt. Tekniken kallas RSS (Really Simple Syndication) och gör det möjligt att via ett eget program, en webbtjänst eller direkt i webbläsaren eller e-post programmet läser nyheter och uppdateringar utan att surfa runt på flera olika sidor.

RSS är ett utmärkt alternativ till nyhetsbrev via mejl. I stället för att få massor av mejl i inboxen, sparar du nyheterna på ett eget ställe och läser de när du har tid och inte när du ska jobba med mejlen.

Hur börjar jag?

Beroende på hur du föredrar att jobba, kan du antingen

  • använda ditt Google konto för att abonnera på olika RSS flöden

För att abonnera på RSS flöden, besök webbsidan du vill ha uppdaterad information ifrån, leta efter RSS symbolen och klicka på den. Inte alla webbsidor erbjuder denna möjlighet än, men de blir fler och fler varje dag.


Ett urval av svenska myndigheter som använder sig av RSS

 

Avancerad tips om du vill använda flera olika verktyg.

Om du föredrar att läsa RSS flöden i datorn eller telefonen direkt, och vill också kunna byta mellan de utan att behöva läsa samma artikel två gånger, erbjuder flera program möjligheten att synca alla dina RSS flöden. På så sätt kan du läsa dina nyhetsartiklar eller blogginlägg på din iPad på morgonen, fortsätter läsa i webbläsaren på jobbet under dagen, och kolla lite på din telefon på vägen hem. Eftersom de flesta program använder sig av GoogleReader krävs det ett Google konto för att kunna syncronisera alla feeds.

 

 

Inga kommentarer: